2013. máj. 21.

Töltött tök és töltött karalábé

Hozzávalók:
3 dl víz
125 g rizs
2 házias levesalap/alaplé
2 kisméretű, max 30 cm-es bébitök
4 karalábé 
600 g darált hús (sertés)
2 tojás
1 citrom
2 nagy doboz tejföl (500 g)
2 evőkanál liszt
2 tojássárgája
2 csokor kapor
2 csokor petrezselyem
só, bors
 
A rizst ketté választom, a két adag riszt házias levesalappal külön edényben megfőzöm. Mikor megfőtt, szűrőkanállal kiveszem, és félreteszem hűlni (a visszamaradt levet semmiképp sem öntöm ki). Megmosom a 2 kicsi tököt, levágom a végeiket, félbevágom őket, majd a szivacsos, magos részeket kivájom, félreteszem.
A karalábékat is meghámozom. Karalábévájóval a közepüket körben alaposan kivágom.
A kihűlt rizst hozzákeverem a darált húshoz, beledolgozok 2 egész tojást, sózom, borsozom, majd megtöltöm a tököket és a karalábékat.
A rizs visszamaradt levébe teszem külön edénybe a tököt és külön a karalábét a kivájt részeivel együtt. A megmaradt húsból kézzel gombócokat gyúrok és beleteszem a lébe. Egy citrom levét elosztom a két edényben.
Hozzáöntök még annyi vizet, hogy majdnem ellepje és közepes lángon elkezdem főzni.
Ha a tökből túl sok lenne, a felesleget félholdakra vágom és a csónakok mellé szórom. Fedő alatt főzöm kb fél óráig.
Amikor a tök nagyjából megpuhult, beleszórom a felaprított kaprot. Egy doboz tejfölhöz hozzáadok 1 tojássárgáját, 1 evőkanál liszttel simara keverem, és behabarom vele a tököt. Újraforralom és már kész is.
Ugyenilyen habarást készítek a karalábénak is, de ott a kapor helyett petrezselymet használok. Ha megpuhul, már tálalhatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése