2013. máj. 7.

Házilag füstölt hal

A fűszersó hozzávalói:
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanál őrölt babér
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál korianderpor
1 kávéskanál limehéj
bors
1 csokor petrezselyem
 
személyneként 1 pisztráng
 
Ezt a rengeteg fűszert mozsárban összekeverem.
 
Fűszerek a füstöléshez:
Bükkfa- vagy cseresznyefaforgács
1 evőkanál borókabogyó
1 félbetört fahéjrúd
2 db csillagánizs
 
Füstölő dobozba beleteszem a füstölő fűszerekkel elkevert forgácsot. A halakat megtisztítom, megmosom, bedörzsölöm a fűszersóval, hasüregükbe tömködöm a petrezselymet. A halakat a rácsra fektetem és lezárom a dobozt. Meggyújtom alatta az égőket, és 30 percig füstölöm.
 
KÖRET:
 
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
250 g quinoa
0,5 l alaplé vagy víz
100 g aszalt vörösáfonya

1 lime
1 csokor snidling
 
Az apróra vágott fokhagymát megdinsztelem az olívaolajon, hozzáadom a megmosott quinoa-t, felöntöm fél liter alaplével (vagy vízzel és hozzáadok egy házias levesalapot). Addig főzöm, míg meg nem puhulnak a szemek. Közben a lime-ot vékony szeletekre vágom. A megfőtt quinoa-hoz keverem a vörösáfonyát és a lime szeleteket. Vágok hozzá még egy kis snidlinget is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése